Eksfolierings metoder til kroppen

Når du eksfolierer din hud, fjernes de døde hudceller. Dette styrker hudens fornyelsesproces og hjælper fugtighedscremen med at trænge dybere ind i huden. Resultatet er en gennemfugtet, blød, jævn hud og en smuk frisk glød. Desuden forhindres stoppede porer, som ellers kan give uren og bumset hud og indgroede hår forebygges.

Huden på kroppen kan tåle langt ”grovere” eksfolierings metoder, end huden i ansigtet som derfor bør behandles mildere. Du kan læse om eksfoliering af ansigtet her.

eksfolieringHvor ofte skal man eksfoliere?

Hvor ofte du skal eksfoliere huden, afhænger af din hudtype og hvilken metode du anvender. Det kan let blive for meget af det gode, så hold derfor øje med tegnene på over-eksfoliering, som er; rødme, røde pletter, irritation og tørhed. Anvender du en skrap metode, er det højest en gang om ugen og anvender du en helt mild metode, kan du eksfoliere op til tre gange om ugen. Anvendes en kemisk eksfoliator, kan det gøres dagligt.

Eksfolieringstyper

Der findes som sagt, forskellige eksfolieringstyper af varierende styrke. Her kan du læse om de forskellige metoder. Der skelnes først og fremmest mellem mekanisk peeling og kemisk peeling. En mekanisk peeling, er en eksfoliering ved hjælp af små korn, sukker, salt eller lignende, som skrubber de døde hudceller af. En kemisk peeling virker derimod ved hjælp af syrer, som nedbryder de døde hudceller.  De mekaniske metoder vil først blive gennemgået, hvorefter du kan læse den kemiske metode og hvilke typer der findes.diy-bath-scrubs-03-bess431

Eksfoliering med Bodyscrub

Den første mulighed er, at bruge en bodyscrub. Denne type eksfoliering er af medium-styrke og skal ikke foretages oftere end to gange om ugen. Du kan enten lave den selv eller købe den. Du kan finde opskrifter på lækre hjemmelavede bodyscrubs HER. Salt er særligt velegenet til hjemmelavede bodyscrubs, pga. sine mange plejende og nærende egenskaber, samt at det eksfoliere effektivt. Læs mere om salt og hvad det ellers kan bruges til i din skønhedsrutine HER

Ønsker du at købe din bodyscrub er her nogle gode muligheder:

werShiseido Refining Body Exfoliator 200ml

Denne velduftende scrub indeholder specialdesignede mikro perler til mildt at fjerne overskydende overfladeceller, samt polerer og raffinerer hudens struktur. Efterlader huden glat og smidig. Dette er en meget mild peeling og er derfor god til den sarte hud.

Vejl. udsalgspris er 345 kr. men vi har fundet den til 263 kr. HER

Kessa/eksfolierings handske

En anden meget effektiv mekanisk eksfolierings metode er et marokkansk bad med en ”kessa” også kendt som hammam. Denne metode eksfoliere virkelig huden i bund og alle døde hudceller og skidt fjernes og huden efterlades blød som en babynumse og med en frisk glød. Har du nogensinde prøvet behandlingen, f.eks. på en ferie, ved du hvad vi snakker om.

Du kan her læse om hvordan man skaber et marokkansk bad hjemme HER. En kessa koster 50 kr. og kan købs HER

Hamam_Spa_KeseEn tredje mulighed er en hamphandske. Den er en del grovere end en kessa og kan let ridse huden og skabe større skade en gavn, hvorfor en kessa til hver tid vil være at foretrække. På trods af den ikke ser ud af meget, er en kessa yderst effektiv, men den ridser og skader ikke huden, da den ikke er ligeså grov som hamphandsken.

Da det er en meget dybdegående eksfolieringsmetode, skal en kessa derfor heller ikke anvendes oftere end én gang om ugen. Eventuelt sjældnere alt efter din hudtype. I mellem de dybdegående eksfolieringer, kan du eventuelt anvende en mildere eksfolierings metode.

Husk at holde øje med tegnene på over-eksfoliering: Rødme, røde pletter, irritation og tørhed.how-often-wash-washcloth-1

Eksfoliering med vaskeklud

For den helt blide eksfoliering anvendes en gammeldags vaskeklud, med eller uden sæbe. Dette er en mild men effektiv metode – også er den oven i købet billig. Husk dog at vaske kluden ofte, så du ikke kører en masse bakterier ind i din hud og giver dig selv urenheder.

Brug en lækker velduftende sæbe for, at give lidt ekstra velvære og en velduftende hud. Du kan finde velejenede sæber HER

Fremgangsmåde til eksfoliering af kroppen

  1. Fugt først huden under den varme bruser
  2. Massér derefter grundigt  huden i cirkelbevægelser(ind mod hjertet), med dit valgte remedie. Start med fødderne og arbejd dig op til skuldrene.
  3. Skyl scrubben af med varmt vand. Vask eventuelt huden med kropssæbe bagefter, hvis du synes huden er for fedtet.
  4. Dup huden tør og smør den ind i en god fugtighedscreme. Du kan kan læse mere om fugtighedscremer her.

Efter eksfolieringen kan du med fordel fjerne hår, læs om forskellige hårfjernings metoder her. Det er ligeledes et godt tidspunkt, at påførerer selvbruner, hvor resultatet vil blive jævnt og ekstra holdbart efter eksfolieringen. Læs om hvordan du påfører selvbruner her.

Eksfoliering med kemisk peeling

acid

I modsætning til de mekaniske peeling-metoder, har vi som sagt kemisk peeling. Dette vil sige, at de døde hudceller fjernes ved hjælp af en syre. De mest kendte og gennemstestede er AHA og BHA. AHA syren består som regel af en frugtsyre (glycolsyre) eller mælkesyrer (lactic acid), mens BHA er salicsylsyre. Det kan måske lyde afskrækkende, hvis du ikke før har hørt om disse syrer. Men bare rolig du ender ikke som et råt stykke kød, som Samantha gjorde i “Sex And The City”, så skrappe er de cremer, man køber til hjemmebrug slet ikke. Denne eksfolieringstype er faktisk både effektiv og skånsom og kan derfor anvendes op til 1-2 gange om dagen. Men vær dog stadig opmærksom på at undgå overdrivelse og hold øje med tegnene på over-eksfoliering, som nævnt tidligere.

Fordele ved eksfoliering med AHA- og BHA-syre

zitrone_artikelFordelen ved en kemisk peeling, frem for en af de mekaniske metoder er, at den er skånsom men effektiv. Syren nedbryder døde hudceller på hudens ydre. Man får på denne måde en dybde-rensende samt en foryngende effekt, som gør huden gennemskinnelig og giver mere glans. Samtidig med at de yderste hudceller nedbrydes, fremskynder man hudens naturlige foryngring nedefra og får dermed en yngre og friskere hud.

Små og fine rynker mindskes, porer kan trække sig lidt sammen og små pigmentujævnheder kan jævnes ud. Indkapslet fedt i huden tømmes lettere ud efter AHA-syre behandling og bidrager dermed til en dybderensning samt en forebyggelse af acne. En fedtet hud bliver på denne måde mindre fed.ghk-sunscreen

Husk solcreme

Anvender du disse syrer, er det dog ekstra vigtigt at anvende solcreme, når du opholder dig i solen. Da den nye hud, er mere følsom overfor solensstråler. Du kan læse om solcreme her.

AHA- eller BHA-syre.

Forskellen på AHA og BHA, er at AHA kun eksfolierer på overfladen af huden, mens BHA trænger igennem olie og derved eksfoliere nede i porerne. Som hovedregel siger man at folk med fedtet hud og tendens til bumser, har bedst af BHA-syre, mens folk med ujævn hud og solskader får bedst resultater med AHA-syre. Der kan dog sagtens være tilfælde, hvor det er omvendt. Her må man prøve sig frem og se hvad man bedst kan lide.ph-skala

AHA-syre fungerer bedst, hvis den har en procent mellem 4 og 10. Mens BHA fungere bedst mellem 0,5–2 %.

Både AHA og BHA syre skal have en PH værdi mellem 3–4 for at kunne virke efter hensigten. Kommer PH-værdien under 3, er der store chancer for, at produktet vil irritere huden. Kommer PH-værdien derimod over 4, begynder syren at miste sin kraft og produktet bliver virknings løst. Desværre er producenten ikke forpligtet til at oplyse PH-værdien og det kan derfor være svært, at overskue som forbruger, hvilket produkt man skal vælge.

God creme som opfylder kravene:

handMD Formulations Hand & Body Creme

Cremen kan bruges over alt på kroppen, men er især velegnet til tørre områder, såsom hænder, knæ og albuer. Cremen er med en 14% glykolsyre formel(AHA), som er med til at øge hudens fugtighedsniveau, samtidig med at den blidt fjerner døde hudceller. Dette gør, at huden efterlades aldeles blød og med en frisk glød. Hand & Body Creme kan også bruges til at reducere urenheder og bumser på ryggen og brystet. Cremen er desuden en god anti-age håndcreme, og den giver samtidig styrke til neglene. Vejl. udsalgspris er 459 kr. men vi har fundet cremen til 389 kr. HER

Sådan skal AHA- og BHA-creme anvendes

AHA- og BHA-produkter skal altid lægges på før creme, olie eller serum. Produktet skal smøres godt ind i huden, som en almindelig fugtighedscreme og det skal ikke vaskes af. Derefter er det en god ide, at på fører sit almindelige fortrukne fugtigheds produkt. Du kan læse mere om forskellige fugtighedscremer osv. her.

Du skal ikke påfører selvbruner lige efter du har brugt et kemisk peeling produkt, da selvbruneren i så fald, blot vil blive vasket af, næste gang du går i bad.

Bedømmelse
[Total: 8 Gennemsnit: 2.6]

Be the first to comment

Leave a Reply