Guide: Sådan fjerner du hår med en epilator

Foto: Storyblocks.com

Denne artikel indeholder reklamelinks

En epilator er en elektrisk maskine, som ved hjælp af et roterende hoved med en masse pincetter, hiver hårene ud med rod. Hårfjerning med en epilator, er nærmest en blanding af barbering og voks – langvarigt resultat, som med voks. Men enkelt og uden besvær, som med barbering.

Epilering har bare det imod sig, at det gør rigtig nas! Ved voks har man smerten overstået i et tág, mens pinen trækkes ud med epilering. Smerten bliver dog meget mindre jo flere gang du har gjort det og som du kan læse længere nede, findes der måder at dulme smerterne på.
En epilator er især rigtig god til at fjerne hår under armene med. Det er et lille område, som hurtigt bliver vant til det og der skal derfor ikke mange epileringer til, før det ikke gør særlig ondt længere. Bedst af alt slipper man for de grimme tykke sorte hårstubbe, som skal fjernes hver anden dag, for ikke at kunne anes når du strækker armene op.

Valg af epilator

En god epilator er afgørende for et hurtigt og tæt resultat, men holder også smerten til et minimum.

Braun Silk-Epil 9 SE9558 epilator

Braun Silk-Epil 9 er uden tvivl “Ferrari’en” inden for epilatorer.

Den er ledningsfri og kan bruges både i og uden for badet.

MicroGrip-pincetteknologiens innovative pincetter, fjerner nænsomt flere hår i ét tag. Denne epilator giver en hurtigere hårfjerning og kan fjerne selv de korteste hår (0,5 mm), som voks ikke fanger.

Du kan købe den HER

Braun Silk-épil 1 SE3170 epilator

Et billigere alternativ er Braun Silk-épil 1, som er Braun’s basis model.

Denne epilator er med ledning og har langt færre funktioner, men får stadig udført jobbet yderst tilfredsstillende!​

Du kan købe den HER

Hvor ofte skal man epilere? 

Epilatoren hiver som sagt hårene ud med rod ligesom voks og giver derfor et længere varende resultat. Hvor ofte du skal epilerer kommer an på hvor hurtigt dine hår gror og hvor i cyklussen hårene var, da du epilerede. Begyndere skal helst epilerer mindst hver fjerde aften.  
Hårene vokser dog i forskellige væktscykluser, derfor kan der forekomme nye hår, kort efter epileringen.

Der er to fordele ved at epilere ofte

 • Det gør mindre ondt, da kortere hår er mindre smertefulde at epilere og huden bliver vant til behandlingen.
 • Din hårvækst bliver mindre jo flere gange du har epileret, når du har gjort det længe kan der gå op til en måned imellem.

Sådan kommer du igang med at fjerne hår med epilator

Bedst effekt opnås, når håret fjernes i vækstfasen.
Bedst effekt opnås, når håret fjernes i vækstfasen.

En god måde, at komme igang med epilering på er, at barberer området en dag eller to før, du vil epilere, alt efter hvor hurtigt dine hår gror. På den måde er hårene helt korte og det er dermed mindre smertefuldt. 

Hårene har som sagt hver sin vækstcyklus og alle hårene vil derfor ikke være vokset ud efter to dage. Det gør projektet lidt mindre og  du  fortsætter blot med at epilere dagligt eller efter behov – med tiden vil der gå længere og længere imellem du skal epilere.

1. Forberedelse til epilering

 • Eksfolier huden – helst dagen før du vil epilerer. Eksfolier ikke lige inden epilering for, at undgå inflammation og irritation. Hvis ikke du eksfolierer, vil der komme små knopper når hårene vokser ud og du vil højst sandsynligt få indgroede hår! Du kan læse om forskellige eksfolierings metoder HERemla30g
 • Påfør evt. en bedøvende creme 30-45 min. inden hårfjerning og inden badet. Du kan eksempelvis bruge Emla creme, som koster 272 kr. for en tube og kan købes HER
 • Tag gerne 5 minutters varmt bad for at åbne porene og for at afslappe huden, da det gør hårrødderne nemmere at fjerne fra hårsækken. Vask huden med sæbe for at fjerne bakterier og dermed forebygge inflammation.

Husk:

Brug kun epilatoren på tør hud, påfør ikke olie eller creme inden! – Hårene skal stå op istedet for at klistrer mod huden.

2. Sådan bruges en epilator

 • Hjælp hårene med at stå op, ved at børste dem imod  groretning inden epilering og brug hånden til at strække huden ud med,  mens du epilerer med den anden hånd.
 • Påfør babypudder, kartoffelmel eller lignende på huden, for at få epilatoren til at glide nemmere.
 • Epilatoren skal holdes i en 90 graders vinkel og helt tæt mod huden.
 • Bevæg apparatet i hårenes groretning, så hårene bliver hevet ud så lige som muligt. Undgå at bevæge apparatet imod hårenes groretning, da hårstrået vil bøje og nemt kan knække under hudens overflade, da huden er trukket tilbage. Mange instruktioner råder til, at man skal epilere imod hårenes groretning og det kan også være en hurtigere metode –  men det resultere altså let i mange indgroede hår. Sørger du for at hårene er korte, så de lettere kan stå, samt følger ovenstående råd for at få dem til at stå op, skulle det ikke være langsommeligt at epilere med hårenes groretning.
 • Ændrer hastigheden på rotationen for, at matche tykheden af hårene. Hårene på underbenene kræver den hurtige hastighed, mens de fine hår på låret eller armene, kan fjernes med den  langsommere hastighed.
 • Når du epilerer benene er det praktisk, at sidde på én stol og hvile benene på en anden stol, som står foran dig.
 • Bøj armene opad for at epilere albuerne. Det kan være lidt svært at epilere bagsiden af armene og benene, brug den anden hånd til at føle efter om alle hårene er fjernet og tjek efter med et spejl.

Hvis du ender op med små stubbe, skal du ikke give op. Eksfolier jævnligt og epiler igen – Du får et mere tæt og fint resultat jo flere gange du har epileret.

Tips til smertelindrig

 1. Undgå hårfjerning med epilator mens du har menstruation  – Det gør mere ondt da huden er ekstra følsom.
 2. Begynd med de mindre smertefulde områder – For de fleste kvinder er det forsiden af underbenene. Når du når til de mere smertefulde områder, vil du føle mindre smerte, da din smertetærskel stiger
 3. Brug en ispose til at berolige huden – Den afhjælper en stor del af smerten samt rødme. Isposen skal fryses to timer før brug. Tør huden godt inden du epilerer igen, påfør evt. talkum.
 4. Lad ikke hårene blive for lange – Det gør mindre ondt at fjerne korte hår. Er hårene lange kan du barberer dem af en dag eller to inden du epilerer.
 5. Brug en bedøvende creme til at tage toppen af smerten. påføres 30-45 min. inden voksningen

 

3. Efter epileringen

 • Når du er tilfreds med resultatet smører du huden ind i en fugtighedscreme. Undgå at bruge tyk olie på huden efterepilering, da det kan stoppe de følsomme  porer og resulterer i bumser.

Australian Bodycare har lavet en creme særligt til efter barbering, men den er ligeså fremragende til brug efter epilering.

Cremen er fugtgivende, kølende og plejende og indeholder Tea Tree Oil, som beskytter huden, som er ekstra udsat for bakterier efter hårfjerning. Cremen indeholder desuden tasmansk peber, som lindrer ømheden og irritationen efter barbering.

Cremen kan købes HER

 • Husk at rengører epilateren for hår og døde hudceller med den medfølgende børste, efter brug.

 

Undgå indgroede hår efter epilering

 • tendskinEksfolier ofte efterfølgende, mindst en gang om ugen – Det er vigtigt for at undgå indgroede hår, som er rigtigt irriterende og besværlige at komme af med, når først du har dem! Vælg  en eksfolieringsmetode efter din hudtype. Fugtighedscreme indholdende AHA- eller BHA-syrer er perfekt til at holde indgroede hår væk. Læs  mere om eksfolierings typer og AHA- og BHA-cremer her.
 • Er du så uheldig at få indgroede hår, kan du bruge Tend Skin solution, som afhjælper indgroede hår, samt rødme og knopper efter voksning eller barbering og er et gennemprøvet produkt med beviselig effektiv virkning.  Pris 179 kr. -for 118 ml. kan købes HER

Be the first to comment

Leave a Reply