Guide: Hårfjerning med hjemmelavet sukkervoks

Foto: Storyblocks.com

Denne artikel indeholder reklamelinks

Sukkervoks består af en sukkerblanding og kan fremstilles hjemme i dit eget køkken. Er du frisk på det, kan du også forsøge dig med at rive selve sukkervoksen af og dermed ikke bruge en stofstrimmel – Dette kræver dog lidt tålmodighed og øvelse.

Fordele ved at fjerne hår med sukkervoks

 1. Giver et langvarig resultat, da hårene bliver revet ud med  rod, modsat barbering.
 2. Sukkervoks efterlader mindre svineri end voks, da blandingen er vandopløselig og nemt kan vaskes af.
 3. Den samme bold af sukkervoks kan anvendes rigtig mange gange, hvilket er en ekstra bonus ved at anvende metoden uden stofstrimmel.
 4. Sukkervoks er mildere mod huden end almindelig voks. Sukkervoksen fjerner kun hårene samt de døde hudceller, mens voks desuden fjerner det øverste hudlag – man kan derfor påfører sukkervoksen på det samme område op til tre gange, uden det skader huden, hvorimod man kun kan påfører voks det samme sted én gang.
 5. Jo længere tid du har anvendt metoden, jo sjældnere vil det være nødvendigt at fjerne hår.
 6. Hårene bliver tyndere og lysere og der bliver færre af dem. Hårene vokser desuden ud på en blødere måde, da hårstrået ikke bliver skåret over, som ved barbering, som giver kløende stubbe.

Gider du ikke besværet ved at fremstille sukkervoksen selv, kan du købe sukkervoks HER

Det skal du bruge til, at fremstille sukkervoks:

 • Et sukker- eller stegetermometer (Har du  ikke et, kan du holde øje med farven på massen – se billederne nedenfor)

Hvis du vælger metoden med strimmel, skal du desuden bruge:

 • 2,5 cm brede bomuldsstof strimler ( ca. 20 cm lange) Du kan købe professionelle strips HER
 • Træ ispind, spartel eller lignende.

Ingredienser til sukkervoks

 • 5 dl sukker
 • 1/2 dl friskpresset siet citron saft
 • ½ dl. Vand.

Fremgangsmåde til fremstilling af sukkervoks

 1. Bland ingredienserne i en tykbundet gryde og tænd komfuret på medium varme. Når blandingen starter med  at koge, skal du skrue ned på lavt blus og lade det simre indtil temperaturen når 115 C.
 2. Rør  jævnligt så det  ikke koger over. Tag gryden af varmen når blandingen har nået den rette temperatur. Blandingen har en brun farve når den er færdig – Se slideshowetHusk: Blandingen skal ikke blive for varm og skal ikke være varm for længe – så ender det med at blive for hårdt til at bruge.
 3. Lad blandingen køle lidt ned og hæld det så i et opbevarings glas. Lad sukkervoksen køle indtil den er stuetemperatur.

Vær forsigtig! Det kan forårsage seriøse forbrændinger, hvis sukkervoksen ikke er afkølet inden du påfører den! 

Fremstilling af sukkervoks[slideshow_deploy id=’2307′]

TIP

Brug kogende vand til at gøre gryden ren med, hvis sukkeren når at størkne inden du vil rengøre den.

 Klik videre til næste side for, at se hvordan du fjerner hår med sukkervoks

29 Kommentarer

 1. Hej

  Er der vigtigst at sukkervoksen bliver 115 grader eller at den får den mørke farve?
  Jeg har nemlig opvarmet mit til 115, men det er stadig meget lyst, og når man begynder at bruge det er det meget blødt.

  • Hej,

   Min erfaring er at farven er vigtigst, den skal have den der mørkebrune farve. På billede 4 i slideshowet, kan du se forskellen på en voks som har fået for lidt og en som har fået længe nok. Men bliver min blød bruger jeg bare metoden med stofstrimler istedet 🙂 Har du ingen strimler kan du klippe en af de der farvede engangsklude i stykker og bruge den.. Det virker super 😉

 2. Hvis man anvender metoden med stofstrimler – skal jeg så starte med at opvarme massen så den bliver flydende? Kan en færdig masse køles ned/opvarmes igen og igen?

  Hvis jeg har nogle tomme patroner til en voksmaskine kan jeg så hælde sukkermassen deri og så anvende den på den måde?????

  • Ja hvis du bruger stofstrimler skal blandingen være flydende.

   Massen kan genopvarmes igen og igen og opbevares på køl. Bliver massen for tyk efter genopvarmning, tilføjes vand til blandingen.

   Ved ikke om du kan hælde massen i en vokspatron. Hvis du vælger at teste det, må du meget gerne skrive til os hvordan det gik 🙂

 3. Fin opskrift, glæder mig til at prøve den. Har du et god bud på hvad man kan bruge i stedet for citron da min kæreste ikke kan tåle citron.
  Tænker at prøve uden strimlerne og bruge det til braziliansk voks. Men bliver klumpen ikke træks at bruge når der kommer hår i den?

  • Hej 🙂

   Et rigtig godt alternativ til citron er æblecidereddike.

   Hver gang du har brugt klumpen “ælter” du den igen, hårene bliver derfor blandet ind i klumpen og gør derfor ikke voksen træls at bruge, før der er virkelig mange hår i den. Du kan bruge den samme klump mange gange før det sker (alt efter hvor stor klumpen er selvfølgelig) men når voksen begynder at miste effekt, tager du så en ny klump 🙂

 4. Jeg har nu forsøgt mig med denne opskrift, men kan ikke ramme en passende temperatur til sukkeret. det kan kun bruges når det er for varmt. Når det køler ned til stuetemperatur, vil det ikke klistre længere. Massen bliver da blot stiv.

 5. Hej. Jeg har nu prøvet at lave sukkervoksen, men den blev hård lige så snart den nåede en temperatur som var til at arbejde med og jeg kunne ikke rigtig ælte den blød igen med vand… Ved ikke helt om jeg synes min voks var lige så mørk som den på billedet, men den nåede ellers de 115 grader. Kan du gennemskue hvad jeg har gjort galt?

  • Hej,

   Jeg vil tro at der er for lidt vand i. Prøv at varme voksen op i mikroovnen indtil den er flydende og tilføj mere (varmt)vand, mens voksen stadig er flydende 🙂

   Håber det hjælper 🙂

  • Som der står i guiden “Husk: Blandingen skal ikke blive for varm og skal ikke være varm for længe – så ender det med at blive for hårdt til at bruge.” Vil skyde på at du har fået skruet for højt op for blusset 🙂

 6. Hej.
  Jeg har fulgt listen til punkt og prikke, men alligevel har jeg fået små røde prikker, der hvor hårene tidligere sad. Er det tegn på indgroede hår, eller går de væk igen efter et par dage?

  • Hej,

   Det er helt almindeligt at være rød lige efter at du har fjernet hårene. Prikkerne forsvinder når huden har fået lidt fred, typisk efter et døgns tid eller to. Undgå sauna, svømmehal og lignede så længe du er rød og smør heller ikke huden med fed creme eller olie, da det kan irriterer. Prikkerne er ikke et tegn på indgroede hår, hvis du har fået dem kort efter du har vokset 🙂

 7. Hvorfor bliver voksen hård som sten? Jeg opnår den rigtige farve og voksen er ikke varm for længe, men stadig stivner det fuldstændig, når jeg begynder at “ælte” det.

  • Mit bud er at voksen har haft en for høj temperatur under fremstillingen. Den skal simre på lavt blus, ikke koge 🙂

   Prøv at tilføj mere vand – hvis ikke det virker, må du prøve forfra 🙂

   – Det kan godt drille lidt – Jeg har efterhånden lavet opskriften mange gange og nogle gange går det bare galt, selvom man synes man har gjort som man plejer 🙂

 8. Hvis jeg fjerner hår med sukker voksen uden stof strimmel, hvilken temperatur skal sukkeret så være under behandlingen? Det er ikke rigtig klart for mig om den bare skal være stuetemperatur eller om den skal varmes op igen.

 9. Hejsa 🙂
  Jeg har forsøgt mig med at lave sukkervoksen, og jeg synes egentlig den er blevet samme farve som på billedet, men når jeg vil lave en ‘bold’ med det, klistrer det hel utrolig meget og er meget blødt, og jeg kan på ingen måde arbejde med det som billeder viser, og kan slet ikke få hevet det med af.
  Nogen ideer til hvad jeg muligvis har gjort forkert? Vil så gerne have det til at lykkes ☺

Leave a Reply